Nummer 1 när det gäller ekipage?

Skrivet 2014-08-02 Klockan 20:36:00

Original texten kan ni hitta här

En av de saker som är viktigast när man ska köpa häst eller om man rider på ridskolan så är det en sak som är viktigast att "kolla" först med ryttaren innan man sätter den på någon ponny/häst är.......ryttarens vikt.

I början så sa man att alla hästar kunde bära upp ryttare som hade 1/6 av hästens egna kroppsvikt. Som då skulle resulterat i att ett;   

Svenskt Halvblod på ca 600 kg borde kunna bära upp en ryttare som väger runt 100 kg

En islandshäst på 350 kg ska kunna bära upp en ryttare som väger runt 60 kg

Och ja......lever vi efter dessa "mått"? Nej det gör vi verkligen inte de är oftast man ser att mycket större ryttare rider t.ex. på islandshäst som är långt över 60 kg. Och ja på halvblod så kan man se alla olika typer av ryttare men det är inte oftast man ser någon som väger runt 100 kg uppe på en. Men vart går då gränsen på hur mycket en ryttare får väga för att kunna sitta på en häst utan att ryttarens vikt tar på hästens rygg?

I studier som är gjorda i Ohio så har dom kommit fram till att hästens muskulatur på ryggen tar stryck om viktaren väger mer än 25-30 procent av hästens total vikt, så alla hästar klara av att ha en ryttare som väger upp till 20% av hästens vikt. Vilket då resulteras att en häst som väger 600 kg ska klara av en ryttare som väger runt 120 kg.

Inom Sverige så står det i TR:

"Om det i anslutning till en tävling blir aktuellt att betrakta en ryttare som för stor för sin häst/ponny, ska domare, överdomare och tävlingsveterinär, om sådan finns, samråda. Är man överens om att så är fallet, meddelas ryttaren, minderårig tillsammans med målsman eller ansvarig person, att man funnit honom vara för stor. Ryttaren informeras om att denna varning kommer att rapporteras till Ridsportförbundet. Förbundet ska inom en tremånadersperiod fatta beslut i frågan. (Detta gäller för stora ryttare där det ändå är harmoniskt. En ryttare kan stängas av direkt av djurskyddsskäl om ryttaren är så stor att hästen börjar vingla, eller så tung att hästen störs och går oregelbundet. Inte minst om sadeln dessutom är för liten så att ryttaren sitter på bakvalvet.)"

 

När några hippologstudenter på Strömsholm gjorde en undersökning där 75 ridskoler fick svara på en enkät om detta så fick dom fram dessa svar;

Ridskolorna fick rangordna vilka faktorer som var avgörande när de matchade häst och ryttare och de svarade: 1. Vikt 2. Längd 3. Annat (= ridskicklighet)

Många ridskolor hade viktgränser, då ofta 90 kilo

Många ridskolor upplevde elevernas vikt som ett problem och försökte kompensera det genom olika rutiner: Använda pall vid uppsittning Använda hjälptyglar för att ge bättre stöd. Använda mer lättridning.

 

Ridskolorna ansåg också att en ryttare med god riderfarenhet och balans, smidighet och följsamhet kan väga mer än en oerfaren ryttare

Och ja om man säger så hära. Jag är en av de på "min" ridskola som kan rida alla hästar som går i verksamheten (dock så rider jag inte dom två minsta då dessa är en shetlandsponny & en korsning med bland annat shetlandsponny i sig).

Även fast jag är 170 cm så anses jag väga rätt lite & kan då rida dom flesta typer av hästarna, allt från en ponny på 138 cm till en stor häst på 164 cm. Och det kan vara allt från en "spinkig" häst till en riktig "tuna" till häst. Men om man fråger mig så ska det gå än gräns beroende på hur lång man är med & inte bara för hur mycket man väger.

Eller vad tycker ni? Är det alltid vikten som är viktigare än längden & vart går gränsen på ryttarens längd innan den inte "kan" rida hästen längre? Kommentera gärna era åsikter

//Jasmine

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

Din M@il: (visas ej)

Blogg eller Hemsida:

Din Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
www.pokercasinobonus.se